10% POPUSTA NA ONLINE NARUDŽBE

💛 20% POPUSTA NA sve!! 💛

dana
sati
minuta
sekundi

Kako održavati i čuvati Vaš nakit?

Nakit je više od običnog modnog dodatka; on nosi emotivnu vrijednost i često je značajna investicija. Da bi vaš nakit zadržao svoj sjaj i vrijednost kroz godine, važno je pravilno ga održavati i čuvati. U ovom članku pružamo praktične savjete kako najbolje brinuti o svom dragocjenom nakitu.

1. Redovno Čišćenje

Pravilno čišćenje je ključno za održavanje sjaja vašeg nakita, prema uputama koje dobijete uz nakit.  Dragocjeno kamenje poput dijamanata, rubina i safira može se čistiti blagim sapunom i vodom. Izbjegavajte ultrazvučne čistače za mekše kamenje kao što su opali ili tirkizi, jer mogu biti oštećeni.

2. Pravilno čuvanje

Pravilno čuvanje nakita pomaže u sprječavanju oštećenja i gubitka sjaja.

Individualno čuvanje:

  • Čuvajte svaki komad nakita u odvojenoj, mekoj tkanini ili u zasebnim pregradama u kutiji za nakit. Ovo sprječava grebanje i zaplitanje.

Izbjegavajte vlagu:

  • Vlaga može uzrokovati tarnisanje srebra i oštećenje nekih dragulja. Držite nakit na suhom mjestu, daleko od kupatila i kuhinje.

3. Pažljivo nošenje

Način na koji nosite nakit također može utjecati na njegovu dugovječnost.

Izbjegavajte hemikalije:

  • Uklonite nakit prije upotrebe losiona, parfema, lakova za kosu ili sredstava za čišćenje. Hemikalije mogu oštetiti metal i kamenje.

Fizička aktivnost:

  • Uklonite nakit prije vježbanja, plivanja ili bilo koje aktivnosti koja može uzrokovati mehanička oštećenja ili izloženost jakim hemikalijama (npr. hlor iz bazena).

 

Profesionalno Čišćenje:

  • Jednom godišnje odnesite svoj nakit na profesionalno čišćenje. Specijalizirane radnje za prodaju nakita  imaju specijaliziranu opremu koja može temeljito očistiti vaš nakit bez rizika od oštećenja.

Pravilno održavanje i čuvanje nakita je neophodno za očuvanje njegove ljepote i vrijednosti. Redovno čišćenje, pravilno čuvanje, pažljivo nošenje i redovni pregledi su ključni koraci u ovom procesu. Slijedeći ove savjete, vaš nakit će ostati sjajan i dragocjen dugi niz godina.

Za više informacija o pravilnom održavanju nakita ili za savjete specifične za vaš nakit, obratite se profesionalnom osoblju.